Jaa
Ammatillisessa koulutuksessa tärkeä osa opettajien työtä on reaaliaikainen oppilaiden opintojen kehittymisen seuranta. Opintojen seurantaan tarvitaan erilaisia raportteja, jotka kuitenkin ovat usein puutteellisia tai niiden koostaminen eri järjestelmistä vie paljon aikaa. Raportointi on mahdollista automatisoida, joka tuo paljon hyötyjä arkeen.
Ammatillisessa koulutuksessa opettajien vastuulla on seurata opiskelijoiden opintojen kehittymistä tiettyjen mittareiden mukaan, muun muassa opinnoista suoriutuminen aikataulun ja vaatimusten mukaisesti sekä poissaolot. Useimmiten opettajat työstävät opintojen seurantaraportit manuaalisesti keräämällä siihen tarvittavat tiedot useista eri tietolähteistä. Tämä työ toistuu opettajilla säännöllisesti ja raportin tekeminen alkaa aina alusta. Eri opettajien kerätessä tiedot itse eri paikoista, eivät data ja raportit ole yhdenmukaisia, ajantasaisia eivätkä vertailukelpoisia keskenään. Oikeanlaisella osaamisella ja työkaluilla raportointi voidaan automatisoida.
Jotta raportit luonti saadaan automatisoitua, tarvitaan helppo pääsy haluttuun ja valittuun dataan. Siihen rakennetaan avuksi tietovarasto, johon eri tietolähteissä oleva data tuodaan. Tietovaraston rakentaminen halutaan useimmiten ulkoistaa, sillä se vaatii syvemmän osaamisen, aiempaa kokemusta ja aikaa, jotta tiedon haku saadaan automatisoitua parhaan käytänteen mukaan. Microsoftin Power BI -raportointityökalulla data visualisoidaan raporttiin helposti ymmärrettävään muotoon. Raportti on dynaaminen, jossa data vaihtuu käyttäjän ja tilanteen mukaan. Se on myös interaktiivinen: käyttäjä voi suoraan raportilta käyttää erilaisia suodattimia ja nähdä siten esimerkiksi ryhmä-, opiskelija- ja suuntautumisalakohtaista tietoa. Raportissa on kaikki opettajien tarvitsema tieto ajantasaisena, helposti ja nopeasti aina saatavilla sekä vertailukelpoisena. Raportit voidaan julkaista opettajien käyttöön juuri siellä, minne he sen haluavat, esimerkiksi SharePointiin tai Teamsiin. Näin varmistetaan raporttien helppo saatavuus ja tehokas käytettävyys, ja että opettajat voivat käyttää aikansa raporttien luomisen sijaan merkityksellisempiin tehtäviin.
Reaaliaikainen raportointi hyödyntää sekä oppilaitosta, opettajia että oppilaita. Tässä muutamia ketterän raportoinnin tarjoamia hyötyjä:
Kpedu siirtyi tietovarastopohjaiseen rakenteeseen ja automatisoituun raportointiin Konica Minolta kumppaninaan. Lue lisää, miten se toteutettiin ja minkälaisia hyötyjä he ovat siitä saaneet.
Ota yhteyttä asiantuntijoihimme, he kertovat ja näyttävät sinulle lisää.