Augmented Print – lisätyn todellisuuden printti

ar_1Uskoisitko, että paperinen dokumentti, painettu etiketti tai tuotepakkaus voisi olla viimeisintä huutoa oleva futuristinen digitaalinen käyttöliittymä? Näin on jos siltä näyttää, kuten sanotaan. Tämän mahdollistaa lisätty todellisuus (Augmented Reality, AR), joka tulee yhdistämään verkossa olevaa digitaalista sisältöä sekä painettua printtiä luoden aivan uudenlaisen käyttökokemuksen.

Myyntikatalogit ja kuvastot ovat edelleen suosittuja painotuotteita, ja hyvinkin kilpailukykyisiä sähköisten alustojen kanssa. Ihmiset vaan pitävät Bilteman ja IKEAn kaltaisten luetteloiden selailusta. Entäpä jos analogiset sekä digitaaliset alustat voitaisiin yhdistää? Kun esimerkiksi painettua myyntikatalogia tarkastellaan puhelimen tai tabletin kautta lisättyä todellisuutta hyödyntäen, käyttäjä voi nähdä tuotteisiin liittyvää lisätietoa, tuotetta havainnollistavaa kolmiulotteista grafiikkaa tai linkin, jonka kautta voi vaikkapa siirtyä suoraan ostopalveluihin.

ar_2ar_4

 

Perinteiseksi ja konservatiiviseksi koettu myyntimiehen tuote-esite muuntuu lisätyn todellisuuden avulla dynaamiseksi alustaksi, jonka kautta tuotetta tai kohdetta voidaan tarkastella kolmiulotteisesti sekä taustoittavilla multimedioilla. Henkilökohtaiseen kanssakäymiseen perustuvissa työtehtävissä, joissa asiakkaisiin vaikuttaminen sekä kilpailijoista erottuminen on tärkeää, tällainen tuotteiden havainnollistaminen voi tuoda oikealla hetkellä merkittävää lisäarvoa.

ar_3Milloin viimeksi sait selvää pienellä präntätyistä tuoteselosteista säilykepurkissa? Lisätyn todellisuuden avulla etiketit ja pakkaukset ovat muuttumassa medioiksi, jotka voivat tarjota älypuhelimen kautta tarkasteltuna ostajalle merkityksellistä tietoa, jolla voi olla suuri vaikutus ostopäätökseen saati mielikuvaan brändistä.

Entä mainokset, julisteet, lehdet? On selvää, että lisätyssä todellisuudessa nähdään suuria mahdollisuuksia kustannus-, mainonta- sekä markkinointialoille. Mainokset voidaan yhdistää suoraan sosiaaliseen mediaan, pelillisiin alustoihin sekä kampanjoihin ja tapahtumiin. Elokuvajulisteet voivat muuttua mobiililaitteiden avulla eläviksi näyttäen trailerin ja tarjoten mahdollisuuden hankkia esimerkiksi alennuslipun. Tällaiset sovellukset ovat jo todellisuutta. Ja kun ohjaavana tekijänä on etenkin parantunut asiakaskokemus, lisätyn todellisuuden yhdistäminen digitaaliseen painoliiketoimintaan arvellaan olevan ilmeisten hyötyjen vuoksi miljardiluokan liiketoimintaa jo muutaman vuoden sisällä.

Ehkä jossain vaiheessa emme enää tarvitse puhelinta tai tablettia lisätyn todellisuuden informaation havaitsemiseen, vaan koemme sen puettavien lasien kautta. On melkoisen varmaa, että juuri nyt kovin futuristiselta tuntuvasta lisätystä todellisuudesta tulee pian luonteva osa laajempaa kokemustamme painotuotteista.

Lue lisää kotisivuiltamme: Konica Minolta Whitepaper, Augmented Reality
Katso, YouTube:  Konica Minolta counts on Augmented Reality


Kirjoittaja on Konica Minolta Business Solutions Oy:n markkinointipäällikkö Jarno Ahonen.

Painaisinko etiketit digitaalisesti?

Muistatko vielä pari kesää sitten kun saatoit törmätä Coca-Cola-pullon kyljessä omaan etunimeesi? Ehkä teit saman tien positiivisen ostopäätöksen, sentään oma nimi pulloon painettuna – peukun paikka. Coca-Cola oli ymmärtänyt markkinaraon – sen massiivisessa kampanjassa painettiin noin 800 miljoonaa eri etunimillä varustettua etikettiä 32 eri maassa, yhdistämällä perinteistä ja digitaalista painotekniikkaa. Nimikampanja kasvatti pelkästään Yhdysvalloissa Coca-Colan myyntiä yli kaksi prosenttia.

Etikettien painaminen on yksi nopeimmin kasvavista ja nopeimmin muuttuvista painotuotesektoreista viimeisen 30 vuoden aikana. Suuri osa tästä kasvusta on tullut tarraliiketoiminnasta – itseliimautuvien etikettien jatkuva kehittyminen ja kasvava käyttö ovat laajentaneet etikettien käyttökohteita ja monipuolistaneet eri etikettisovelluksia. Digitaalinen tekniikka on mullistanut etikettipainotuotannon, ja avannut uusia mahdollisuuksia brändien omistajille markkinoida tuotteitaan tavalla, joka ei ole aiemmin ollut mahdollista.

Katso videolta kuinka portugalilainen painotalo siirtyi digiaikaan etikettipainossaan!

Etikettien digipainotekniikka täydentää perinteistä analogista etikettipainatusta ja samaan aikaan tarjoaa myös uusia ratkaisuja ja mahdollisuuksia, jotka vähentävät tuotantokustannuksia, antavat lisäarvoa itse tuotteelle ja nostavat liiketoiminnan kannattavuutta. Siksi myöskään me Konica Minoltalla emme ole jättäneet tätä painotekniikan alaa huomiotta.

Digitaalisesti painettuja etikettejä voi hyödyntää oikeastaan ihan kaikki yritykset, globaalit brändit – kuten Coca-Cola – massiivisissa markkinointikampanjoissa tai pienet paikalliset yritykset (pienpanimot, postimyyntiyritykset, maatilatuottajat), jotka tarvitsevat tuotteisiinsa vain muutama tuhat tarraa, tai jopa vähemmän. Kuinka helposti painoyrityksenne voisi laajentaa tuotevalikoimaa myös digitaalisesti painettuihin etiketteihin?


Tämän blogin kirjoitti tuotantotulostusratkaisuista vastaava tuotepäällikkö Henna Hellman.Henna_blogi

Digituotanto on pomminvarma kasvuala

Toisin kuin monet paperin painamisen alat, digitaalinen arkkipainaminen on Suomessa kasvuala ja ollut vuosia digitalisaation aallonharjalla – jo ennen kuin tuo muodikas termi oli yleistynytkään.

DIGIPAINAMINEN KAKSINKERTAISTUU VUOSIEN 2013–2024 VÄLILLÄ
(Smithers Pira)

Oma urani digipainamisen toimialalla on ollut suurin piirtein samanpituinen kuin digitaalisten nelivärikoneiden olemassaolo. Parikymmentä vuotta sitten markkinaan tulleet ensimmäiset nelivärikoneet olivat teknologisesti käänteentekeviä, mutta oikeassa käytössä korkeintaan lupauksia antavia.

Laitteet, teknologiat ja sovellukset kehittyivät ripeästi vuosien varrella monen painon ainoiksi painoratkaisuiksi. Edullinen nelivärinen digitaalinen neliväripainokone tekee nykyisin luotettavasti tuotantoa muutamasta kymmenestä tuhannesta isompien järjestelmien mahdollistamiin satoihin tuhansiin painopintoihin kuukaudessa.

Digitaalisen arkkipainamisen kasvu on siis varmalla pohjalla, ja tämä on houkutellut johtavia laitevalmistajia tuomaan markkinaan huipputeknisiä ratkaisuja sekä teknologiaa. Mutta eihän se tähän jää, homma tulee kehittymään entistä mielenkiintoisempaan suuntaan jatkossa.

Muutos

Digitaalista painamista tehdään jo monilla eri tekniikoilla, materiaaleilla ja formaateilla kuitenkin vain alle 10 % kaikesta painamisesta. Vahvimmat ehdokkaat miljoonien offsetkoneilla painettujen sivujen korvaajiksi ovat mustesuihkuun perustuvat uuden sukupolven arkkipainokoneet. Painamisen trendit ohjaavat kaiken painamisen digitaaliseen, ennemmin tai myöhemmin.

MUSTESUIHKU OHITTAA JAUHEEN JO VUONNA 2019?
MOLEMMAT KASVAVAT (Smithers Pira)

Pakkaus- ja etikettipainaminen

Digitaalinen työnkulku tuo lisäarvoa esimerkiksi Industrial Printing -termillä kategorioituihin pakkauspainamiseen sekä etikettien painamiseen. Kaupan siirtyminen verkkoon on megatrendi, joka lisää pakettien logistiikkaa. Tuotteiden valmistajat eivät halua varastoida tuotteita, eivätkä siten etikettejäkään. Eli etikettituotantoa tullaan tekemään enemmän tutulla Print on demand -periaatteella – vain sen verran kuin tarvitaan, silloin kun tarvitaan.

Etikettien painamisen arvioidaan räjähtävän flexo/offset -voittoisesta digipainamiseen jo muutaman vuoden sisällä. Tällä hetkellä vasta noin 10 % etiketeistä tehdään maailmalla digitaalisesti. Kuitenkin nykyisistä etikettivoluumeista jopa 75 % olisi mahdollista tehdä jo nyt digitaalisesti.

Digitaalisen työnkulkuna etikettejä voidaan tehdä pienempinä ja silti kannattavina sarjoina. Digipainettu etiketti voi tuoda lisäarvoa myös itse tuotteeseen, kun siitä voidaan tehdä paikallinen versio. Brandit haluaisivat nähdä etikettien kehittyvän puhuttelevaksi mediaksi, ja tähän on mahdollisuuksia esimerkiksi muuttuvalla tiedolla toteutetulla massakustomoinnilla. Nämä on mahdollista vain digipainettuna.
Painotalojen kannattaisi harkita palveluidensa laajentamista arkkipainamisesta etikettituotannon suuntaan. Kun digipainamisen osaaminen on jo olemassa, niin tarjolla on uusia mahdollisuuksia kasvattaa liiketoimintaa.

DIGIPAINETUT PAKKAUKSET JA ETIKETIT. POVATTU KASVU V. 2015-2020:
10,8-19,8 MILJARDIA DOLLARIA (Smithers Pira)

Digipainaminen on yleistymässä pakkausten painamisessa – pitkälti samoista syistä kuin etiketeissä. Pakkaustuotantoa on tehty jonkin verran elektrofotografiaan perustuvilla digitaalisilla painokoneilla mutta isommat tuotantomäärät edellyttävät uutta teknologiaa.

Vuonna 2012 drupa-messuilla nähtiin liuta B2-formaatin uuden sukupolven mustesuihkuun perustuvia painokoneita, ja näyttää siltä, että 2016 on vuosi, jolloin ne alkavat pikkuhiljaa yleistyä painotaloissa. Arkkisyöttöiset mustesuihkujärjestelmät mahdollistavat erittäin laajan materiaalisovellusvalikoiman, aina pakkauskelpoisiin kartonkeihin asti.

2016 Hot Spots

Konica Minolta kertoi helmikuun 2016 alussa järjestetyssä YOU & WE Februaryfest –asiakastilaisuudessaan graafisen alan asiakkaille uusista mahdollisuuksista arkkipainamisessa, etikettien painamisessa sekä mustesuihkuratkaisuissa.

Perinteinen digitaalinen neliväriarkkipainaminen kehittyy nyt tehokkaammaksi ja tuottavammaksi työnkulkuun integroiduilla viimeistelyratkaisuilla: Kolmikantaleikkauksella varustetut inline-vihkotaittajat säästävät manuaalisia työvaiheita ja mahdollistavat automatisoidun viimeistellyn työnkulun. Digituotannon viimeistely on myös tulevien drupa 2016 –messujen keskeisiä teemoja.

Digituotannon trendit: ALKU- JA LOPPUTUOTANNON AUTOMAATIO

Yksi keskeinen suuntaus 2016 tulee olemaan nopeampien ”mid production”-väripainokoneiden yleistyminen asiakkaissa. Tämä näkyy erityisesti Konica Minoltan myynnissä Euroopassa – yhä suurempi osa myydyistä digitaalista nelivärikoneista oli viime vuonna ns. PRESS-kategorian nopeimpia malleja. Koska Konica Minolta on Euroopan suurin värikoneiden toimittaja 33 % markkinaosuudella, muutos näkyy koko markkinassa. Suuntaus kertoo painoyritysten kasvaneista digivoluumeista sekä investointihalusta arvokkaampiin lisäarvoa tuoviin järjestelmiin. Kannattaa myös muistaa, että edistyneimmät viimeistelyratkaisut on suunniteltu erityisesti näihin nopeampiin ja tuottavampiin järjestelmiin.

Digipainokoneiden markkinassa oli viime vuonna  nähtävissä yli 20% kasvua verrattuna edelliseen vuoteen Euroopassa ja  Suomessa (Infosource, Full Year 2015, Production Devices). Toivotaan, että positiivinen suuntaus näkyy myös vuoden 2016  aikana!

Miten voimme auttaa?


 


Tämän blogin kirjoitti Konica Minoltan markkinointipäällikkö Jarno Ahonen.

 

Neljä syytä web-to-print -toteutusten epäonnistumiseen

W2P_v2_blogibanneri

Painoalan yrittäjä – ostitko verkkotilausratkaisun, ja nyt käsissäsi on alikäytetty, osin toteuttamaton ja puolitekoinen järjestelmä? Onko henkilöstösi luovuttanut verkkotilausratkaisun ja sen toimittajan suhteen? Yrityksen on kyettävä tarkastelemaan investointia myös kauempaa ja miettiä tuliko laitettua rahat Kankkulan kaivoon. Milloin jätät investoinnin taaksesi ja kuinka siirryt eteenpäin? Alla neljä web-to-print -toteutusten kompastuskiveä ja mietintää kuinka välttää kompurointi sekä kuinka edetä, jos tiellesi on sattunut moinen kompastuskivi.

1. Kiirehdit hankintaa yksittäisen asiakkaan vaatimuksesta
Verkkotilausratkaisu on uusi etuovi liiketoimintaasi. Älä kuitenkaan hanki ovea, josta pääsee sisään vain yksittäinen asiakas, äläkä päätä tilausratkaisun hankkimisesta kiireiseen, taktiseen tyyliin. Päätös on yrityksellesi tärkeä ja strateginen – järjestä aikaa ja punnitse ratkaisu- ja toimittajavaihtoehdot huolella, jotta saat tehtyä oikean päätöksen.

Palaa takaisin ja käy läpi verkkotilausratkaisun päätösprosessin vaiheet (vaikka olisit päätöksen jo tehnyt).
– Määrittele kohdemarkkinasi: kaupallinen B2B vai B2C, vai molemmat
– Määrittele, mitä tuotteita haluat tukea verkossa
– Päätä, haluatko ostaa (lisenssi) tai tilata (SaaS)

Arvioi näiden vastausten perusteella ensin nykyistä toimittajaasi. Jos se sopii vaatimuksiin – harkitse uudelleenaloitusta. Ole rehellinen siitä, miksi ratkaisu epäonnistui. On liian helppoa laittaa koko syy toimittajan niskoille. Uudelleenaloitus sujuu huomattavasti tasaisemmin, jos molemmat osapuolet ottavat osavastuun epäonnistumisesta.

2.Tuote ei toiminut tai ei vastannut vaatimaasi toiminnallisuutta
Jos sinulla ei ole oikeaa ratkaisua, lopeta menetetyn investoinnin perään haikailu. Mitä kauemmin odotat liikkeelle lähtöä, sitä enemmän jäät jälkeen. Älä anna asiasi viivästyä siksi, että olet vihainen toimittajalle. Kysy itseltäsi hankala kysymys: onko mitään, mitä toimittaja voisi tehdä suhteen korjaamiseksi? Jos et voi kuvitella enää koskaan luottavasi toimittajaan, jatka eteenpäin, kirjaa muistiin mitä olisit voinut tehdä paremmin ja ota sitten tämä kallis oppi mukaasi siirtyessäsi toiseen toimittajaan/yhteistyökumppaniin. Älä toista omia virheitäsi.

3. Ratkaisua ei kytketty henkilöstöön, joten toteutusvaiheessa ratkaisu ei ollut kenenkään vastuulla
Verkkotilausjärjestelmän käyttöönotto on perustavanlaatuinen liiketoiminnan muutos, ei kertahankinta. Toimittaja tarjoaa vain oman verkkostrategiasi mahdollistavan teknologian – toimittaja ei luo, hallitse tai toteuta strategiaasi. Jonkun omasta organisaatiostasi on otettava asiantuntijan rooli ja vastuu teknologiasta, jotta sitä voidaan käyttää verkkotilausjärjestelmäsi toteutuksessa.

Tee sähköisestä kaupankäynnistä liiketoimintasi prioriteetti ja nimeä sille omistautuneita ja päteviä resursseja. Luo kannustinohjelma, joka antaa selvän vastuun, velvoitteet ja aikataulun niiden toteuttamiseen. Järjestä säännöllisin väliajoin sekä sisäisiä yhteistyöpalavereita ja tapaamisia verkkotilausjärjestelmää käyttävien asiakkaiden kanssa, koska toimiakseen verkkotilausjärjestelmä vaatii kaikkien osien saumatonta yhteistyötä.

4. Ratkaisu toteutettiin, mutta asiakkaat eivät ottaneetkaan sitä käyttöön
Toteutitko B2B-yksityisportaalin, mutta siellä on hyvin vähän liikennettä, vaikka teit tarjouksen asiakkaasi esittämien volyymien perusteella? Tiedosta, että myös B2B-portaaleissa ratkaisua täytyy mainostaa sen omaksumisen edistämiseksi. Tee sivuston mainostamisesta osa myynti- ja markkinointiprosessiasi. Kysy asiakkailtasi, miten käyttäjät löytävät palvelut. Tuleeko heidän intranetiinsä linkki lähelle sitä sijaintia, josta he hankkivat muut tuotteet ja palvelut? Voitko integroida kirjautumisen niin, että käyttäjien ei tarvitse rekisteröityä?

Käy sivusto läpi asiakkaan näkökulmasta: laske montako klikkausta tarvitaan tilauksen tekemiseen? Poista kaikki turhat vaiheet, selvennä valintoja. Pidä yhteyttä asiakkaaseen löytääksesi tapoja tehdä sivustoa tunnetuksi.

Ajoita hankinta oikein – käytä innostusta motivaattorina

Verkkoon siirtyminen on iso askel yritykselle kuin yritykselle. Varmista, että organisaatiosi on valmis siihen ja ajoita toteutusvaihe oikein. Aloita toteutus, kun kaikki ovat innoissaan uudesta hankinnasta. Älä osta ratkaisua ennen kuin sinulla on resurssit sen toteuttamiseen. Älä myöskään osta ratkaisua, kun henkilöstösi on niin kiireinen, että se ei ehdi täysin sitoutua uuden strategian toteutukseen ja uudelleenkoulutukseen.

PS. Lue myös edellinen postaus aiheesta: “Kaupankäynti siirtyy verkkoon – myös painotaloissa”.


Henna_blogi
Tämän blogin kirjoitti tuotantotulostusratkaisuista vastaava tuotepäällikkö Henna Kähkönen.

Kun painotalo laajentaa crossmediaan

Xmedia

Siirtyminen fyysisestä tuotantoliiketoiminnasta palveluorientoituneempaan suuntaan on haaste useimmille painotaloille. Ei ole välttämätöntä muuttua kokonaispalvelutoimittajaksi, mutta tuotevalikoiman laajentaminen digitaaliseen viestintään tuo mukanaan paljon opittavaa. Alla on listattu muutama hyvä ohjenuora, jotka kannattaa laittaa korvan taakse:

  • Tuotteiden toimituksen aloittaminen digitaalitaloudessa edellyttää paljon oppimista, eikä oppiminen lopu koskaan. Rakenna yritykseesi olosuhteet ja kulttuuri, jossa halutaan oppia. Siirtyminen uuteen liiketoiminnan tarjontamalliin vaatii selkeästi aikaa henkilöstöltäsi. Etsi organisaatiostasi ne henkilöt, jotka ovat omatoimisia, motivoituneita oppimaan ja joilla on jossain määrin teknistä osaamista. Anna tekijöille saavutettavissa olevia deadlineja ja todellisia kannustimia, jotta saatte pyörät pyörimään.
  • Olet astumassa uudelle liiketoiminta-alueelle digitaalitaloudessa, jossa myös kilpailijat ovat uusia. Hyväksy, että et tiedä – etkä voi tietää kaikkea heti kättelyssä. Aloita helposta, äläkä haukkaa liian isoa palaa kerralla. Sähköpostimarkkinointi on hyvä tapa aloittaa, koska oikeilla välineillä toteutettuna ja pienellä perehtymisellä voit toteuttaa sen ilman suuria investointeja. Voit myöhemmin laajentaa kampanjat monikanavaisiksi.
  • Kaikkea ei tarvitse tehdä itse. Älä pelkää etsiä painoalan ulkopuolelta yhteistyökumppaneita, jotka uivat kuin kala vedessä digitaalisessa maailmassa. Ehkäpä yritykselläsi on jo erillinen markkinoinnin yhteistyökumppani, jonka osaamista voisitte hyödyntää? Valitse oikeat teknologiakumppanit juuri niitä tuotteita ja palveluja varten, joita aiot tarjota.
  • Käytä omaa liiketoimintaasi testausalustana kaikille uusille tuotteille ja palveluille. Jos et käytä näitä välineitä omassa markkinoinnissasi, näytätkö uskottavalta palveluntarjoajalta asiakkaittesi silmissä? Mahdolliset asiakkaat eivät halua myöskään olla ostajia, he haluavat, että tarjoat heille näkymiä siitä, miten he voivat ratkaista markkinointinsa haasteita. Muuta myyntiprosessisi opetusprosessiksi.
  • Älä anna uuden liiketoimintamallin ”ensi-iltaa” edeltävän vaiheen kestää liian kauan. Lanseeraa se nopeammin kuin uskot olevasi valmis. Todellista oppimista tapahtuu, kun sinun on pakko toteuttaa se käytännössä.

Oletko samaa mieltä? Onko sinulla lisää hyviä vinkkejä tai haluatko jakaa omia kokemuksiasi? Jätä kommentti!


Henna_blogi
Tämän blogin kirjoitti tuotantotulostusratkaisuista vastaava tuotepäällikkö Henna Kähkönen.

Pullonkauloja ja inhimillisiä virheitä

KM_CTP_HEADER_779x244

Oli vuosi 2005 ja opiskelujeni ohella työskentelin digipainon operaattorina viikonloppuisin. Silloisessa työpaikassani keskellä digipainosalia oli kori, johon tehtävät työt ilmestyivät tulostetuissa työmääräimissä, kukin omassa muovitaskussaan. Vedostettavien töiden työmääräimet oli painettu vaaleanpunaiselle paperille ja tuotantoon menevät työt keltaiselle paperille. Työmääräimeen oli merkattu painosmäärä, työn määräajat, mahdollisten välilehtien paikat, asiakkaan tai tuotannonsuunnittelijan toiveet ja huomautukset, sekä käytettävät painomateriaalit, jotta operaattori osasi tulostaa työn oikein. Itse painotiedostot haettiin joko jonkin verkkolevyn kulmalla olevasta kansiosta tai ne ilmestyivät keskitettyyn jonoon riippuen siitä oliko työ mustavalko- vai värituotantoa. Painossa oli myös käytössä alalla hyvin yleinen tuotannonohjausjärjestelmä, johon työ merkittiin painetuksi.

Aina kuitenkaan tuotanto ei edennyt toivotulla tavalla. Toisinaan kävi niin, että materiaalia ei ollut muistettu tilata tukkurilta, tai se ei ehtinyt saapua painoon. Joskus taas suoraan asiakkailta tulleissa painoaineistoissa oli ongelmia läpinäkyvyyksien tai tulostustarkkuudeltaan liian pienien kuvien kanssa. Yleisimmät virheet olivat kuitenkin inhimillisiä, joihin sorruin niin minä operaattorina (väärät tulostusasetukset), taittajat prepressissä (väärin tehty asemointi) kuin tuotannonsuunnittelijat jo työn suunnitteluvaiheessa. Aika kultaa muistot, mutta ei huonoja työnkulkuja. Erittäin todennäköisesti vanhassa työpaikassani on nykyään hyvin erilainen työnkulku. Valitettavasti täytyy kuitenkin todeta, että edellä kuvattu työympäristö on todellisuutta monessa painossa vielä tänäkin päivänä – kymmenen vuotta myöhemmin.

Säilytä kilpailukykysi – automatisoi aikaa ja resursseja syövät prosessit

Painotöiden tilaajat tilaavat koko ajan lyhempiä ja lyhempiä painosarjoja. He eivät halua odotella painotyönsä valmistumista päiviä, vaan haluavat sen jopa tunneissa. Painot siis tuottavat enemmän töitä, joista jää käteen vähemmän rahaa, sillä hintakilpailu on vienyt alaa epäterveeseen kilpailutilanteeseen. Jotta painojen kilpailukyky säilyisi, painotyönkulku pitäisi saada virtaviivaistettua siten, että hallinnon ja töiden prosessointikulut saadaan alas ja läpimenoajat pidettyä lyhyinä. Nykyään on mahdollista automatisoida osa työnkulusta tai lähes koko työkulku aina tilauksesta toimitukseen. Ihannetapauksessa operaattorin työnä on vain lisätä paperia laitteeseen, tehdä tarvittavat laitteen ylläpitotoimet ja painaa ”PRINT”-nappia – ei miettiä työn asetuksia tai selvitellä tiedostossa olevia ongelmia.

On elintärkeää, että painot pyrkivät poistamaan niin monta turhaa manuaalista työvaihetta kuin mahdollista. Haluamme pitää printin elossa ja vakuuttaa markkinoinnin ammattilaiset sen vaikutusvoimasta. Printti kilpailee nykyään erilaisten digitaalisten viestintäkanavien kanssa, ja suurimmalla osasta niistä on erittäin alhaiset tuotantokulut ja lähestulkoon ilmaiset jakelukustannukset. Aika, jonka panostat liiketoiminnan tavoitteisiin ja asiakkaiden vaatimuksiin vastaavan työnkulun suunnitteluun ja toteutukseen, ei mene hukkaan. Saatat jopa tulla luoneeksi erittäin tehokkaan ja virtaviivaisen liiketoimintaympäristön, josta hyötyy koko yritys ja ennen kaikkea asiakkaasi.


Henna_blogi
Tämän blogin kirjoitti tuotantotulostusratkaisuista vastaava tuotepäällikkö Henna Kähkönen.

Kaupankäynti siirtyy verkkoon – myös painotaloissa

W2P_blogibanneri

Tarjoamalla asiakkaillesi mahdollisuuden tilata painotuotteita verkon kautta, avaat uuden etuoven liiketoiminnallesi. Ja etuovella ei päivystä ihminen, siellä päivystää teknologia. Palveluntarjoajalle ajatus voi tuntua pelottavalta, sillä painoala on ollut selkeän ihmiskosketuksen ala pitkään. Perinteisiin vetoaminen ei kuitenkaan ole puolusteltavissa, jos inhimillinen kosketus painotyön myyntiprosessissa ei ole enää kaikissa tilanteissa välttämätön.

Itsepalvelukulttuuri on tätä päivää

Sana ”palvelu” viittaa yleensä henkilökohtaiseen palveluun – ihminen tarjoaa jotakin toiselle. Puhutaan arvon vaihdosta. Teknologian kehittyminen ja sen käytön lisääntyminen ovat mahdollistaneet ”palvelutapahtuman” ilman ihmistä. Otetaan esimerkiksi verkkopankkipalvelu – sinulla on mahdollisuus hoitaa pankkiasiasi ja päästä käsiksi varoihisi milloin ja missä tahansa, ilman ihmiskontaktia. Verkossa asioiminen on nykypäivää ja voimakkaimmin se näkyy nimenomaan kuluttajapalveluissa: voit tilata uuden passin, viikon ruuat, vaatteita, elektroniikkaa tai suorittaa erilaisia koulutuskokonaisuuksia verkossa. Verkkopalvelujen käyttö ei ole uusi juttu myöskään B2B-kaupassa, esimerkiksi omat jälleenmyyjämme tilaavat nykyään kaikki laitteet ja varaosat heille rakennetun verkkokaupan kautta.

Itsepalvelu ei ole kaiken itse tekemistä – itsepalvelu on strategisia valintoja siitä, mitkä tuotteet ja palvelut ovat itsepalveluun sopivia ja sitä, että ”palvelun” tarjoaa teknologia henkilöstön sijaan. Tästä syystä on elintärkeää huolellisesti pohtia, mitä tuotteita verkossa halutaan myydä. Mikä osa tuoteportfoliostasi sopisi hyvin itsepalveluvuorovaikutukseen? Kun vastaat tähän kysymykseen, ymmärrät miksi käyntikortit ovat tuote, jota painotalot ensimmäiseksi myyvät verkossa. Verkkoteknologioiden jatkuva kehittyminen tekee entistä useammasta painotuotetilauksesta ”sopivan” itsepalveluna toteutettavaksi.

Tosi asia on, että kaupankäynti siirtyy verkkoon. Asiakkaiden mukavuus ohittaa henkilökohtaisen palvelun monissa tuotteissa ja palveluissa. Painopalvelusi siirtäminen verkkoon ei ole vain trendin* seuraamista, se on asiakkaiden seuraamista ja arvostamista!

* Pääset lukemaan Pira Internationalin (nyk. Smithers Pira) tekemän tutkimusraportin sähköpostiosoitettasi vastaan.


Henna_blogi
Tämän blogin kirjoitti tuotantotulostusratkaisuista vastaava tuotepäällikkö Henna Kähkönen.

Crossmedia – uhka vai mahdollisuus?

Painoala toimii tieto- ja viestintätekniikan liiketoiminta-alueella, joka on siirtymässä kovaa vauhtia analogisesta kanavasta kohti digitaalisia eli sähköisiä kanavia. Painoalan toimijoiden on elintärkeää ymmärtää tätä muutosta, koska se on paljon muutakin kuin vain notkahdus painetun materiaalin kysynnässä – se on perustavanlaatuisesti erilainen liiketoimintaympäristö. Painettu sana ei ole katoamassa. Nyt on vain käytettävissä lisäkanavia viestintään, ja jos haluaa palvella nykyaikaisia markkinoinnin ammattilaisia, on opittava kommunikoimaan useiden kanavien kautta.

evolution

Päivän sana on CROSSMEDIA – asiakkaille kannattaa viestiä useiden kanavien kautta. Samalla, kun välität yhtenäisen kampanjaviestisi eri kanavissa, saat reaaliaikaista tietoa kampanjasi tuloksista. Crossmedia vaatii tietenkin painopalvelujen tarjoajalta osaamista tärkeimmistä viestintäkanavista:

– Painotuotteet
– Sähköposti
– Web: Haku, sivustot, blogit
– Mobiili: Sovellukset, web, tekstiviestit
– Sosiaalinen media

Faktorista digiguruksi

Kun siirryt printistä crossmediaan, organisaatiosi sisälle on kyettävä rakentamaan uudenlainen oppimisen kulttuuri. Digitaalitalous, uudet säännöt inbound/permission -markkinoinnille (tai sisältömarkkinoinnille) ja uudet kanavat markkinointiviestien välittämiseen kehittyvät nopeasti. Jos haluat yrityksesi kukoistavan tässä ympäristössä, teillä täytyy olla toimintakulttuuri, joka rakentuu jatkuvan oppimisen ympärille. Ehkäpä suurin haaste on siirtymäkausi painotalosta, pitkäaikaisine painoteollisuuden asiantuntijoineen, kohti digitaalitalouden uusia kommunikaatiokanavia ja pystyä auttamaan näitä asiantuntijoita tuntemaan jälleen olonsa mukavaksi, vaikka he ovat palanneet vasta-alkajan rooliin.

Vaan eipä auta vastaan venkoilu. Yhden perinteisimmän teollisuudenalan muutos on väistämätön. Jos painotalon pääpainotuotteita ovat markkinointimateriaalit, digitaalinen markkinointi kannattaa ehdottomasti ottaa valikoimaan mukaan analogisten painotuotteiden rinnalle. Toivoisin, että graafinen ala näkee crossmedian enemmän mahdollisuutena kuin uhkana!

Tutustu erilaisiin crossmedia-toteutuksiin
Tutustu InfoTrendsin Crossmedia-tutkimusraporttiin (sähköpostiosoitetta vastaan)


Henna_blogi
Tämän blogin kirjoitti tuotantotulostusratkaisuista vastaava tuotepäällikkö Henna Kähkönen.