Tapaa Vuoden johtaja -palkinnon saaja

Tapaa Vuoden johtaja -palkinnon saaja
 

Haastattelussa Markus Päivärinta: Mitä on hyvä johtajuus?

Markus Päivärinta, Head of ITS, Konica Minolta Business Solutions Finland Oy, palkittiin Nordic-organisaatiossamme The Leader of the Year 2023 -palkinnolla. Nyt hän jakaa näkemyksensä johtajuudesta, mukaan lukien siitä, mitä esihenkilöltä vaaditaan joustavan työnteon ja etätyön maailmassa.

1. Mitä on mielestäsi hyvä johtajuus?

"Se merkitsee monia asioita. Rohkeutta ottaa vastuuta, kykyä tehdä päätöksiä, selkeää visiota ja taitoa viestiä siitä tiimille. Se on myös huolehtimista tiimin jäsenten hyvinvoinnista ja myötätunnon ja empatian osoittamista. Johtajuudessa on kyse mukautumisesta, kaikkia ei voi johtaa samalla tavalla. Olemme kaikki erilaisia, ja sinun on otettava se huomioon, kun johdat tiimiä. Samalla on tärkeää varmistaa, että tiimiläiset menevät samaan suuntaan ja ymmärtävät, mihin olemme menossa, ei vain tiiminä vaan myös yrityksen kannalta katsottuna. Sinun on luotava yhteinen identiteetti, jossa erilaiset persoonat synnyttävät yhteisen kokonaisuuden, yhden tiimin. Uskon, että siinä onnistuu selkeillä tavoitteilla, vahvalla visiolla sekä avoimella ja säännöllisellä viestinnällä."

2. Millaisena koet etäjohtamisen?

"Tiimini todellakin toimii etänä, välillämme on pisimmillään 900 kilometriä, ja me kaikki työskentelemme hybridiympäristössä. Meillä ei siis usein ole mahdollisuutta tavata kasvokkain. Minulle on kuitenkin tärkeää, että olemme usein yhteydessä, ja varmistan sen sillä, että pidämme virtuaalikokouksia, joissa keskustelemme tehtävistä ja liiketoiminnasta. Sen lisäksi on virtuaalitapaamisia, joissa on kyse yhteenkokoontumisesta vapaamuotoisen keskustelun tasolla, ja esihenkilön ja tiimiläisen kahdenvälisiä palavereja. Etätyö voi olla haastavaa joillekin ihmisille, koska kollegoihin ei ole suoraa yhteyttä. Toiset ihmiset taas nauttivat siitä, että he voivat sukeltaa tehtäviinsä ilman häiriöitä ja haluavat työskennellä tällä tavalla. Olemme kaikki erilaisia. Mutta tiimi, jossa työskentelemme, tuo meidät kaikki yhteen – jaamme samat tavoitteet ja visiot, voitot ja tappiot."

3. Mistä syntyy hyvä tiimihenki?

"Meihin  on sisäänrakennettuna halu olla osa jotain, tiimiä tai ryhmää, joka on meille merkityksellinen. Siksi minulle on tärkeää rakentaa tiimilleni yhteinen identiteetti. Etänä työskennellessäsi avaat aamulla kannettavan tietokoneen, vastaat sähköposteihin ja puheluihin ja osallistut videopuheluihin yksin kotonasi. Kuitenkaan et todellisuudessa ole yksin, vaan osa tiimiä tai yhteisöä – ja velvollisuuteni on saada jokainen tiimin jäsen tuntemaan näin. Tiiminä välitämme kaikki toisistamme ja siitä, mitä teemme, ja olemme ylpeitä toisistamme ja saavutuksistamme. Meillä on sama päämäärä, ja työskentelemme yhdessä yhteisten tavoitteidemme saavuttamiseksi. Minun tehtävänäni on mahdollistaa tämä yhteistyö ja viestiä tavoitteista ja suunnastamme selkeästi."

4. Miten asetat tavoitteet ja suunnan?

"Toimimme alalla, joka muuttuu ja kehittyy jatkuvasti. Uusia mahdollisuuksia, innovaatioita ja teknologioita ilmaantuu joka vuosi ja joka kuukausi. Vaikka kaikki tämä on jännittävää ja motivoivaa, se haastaa myös suunnannäyttämisen minulle esihenkilönä ja tiimin jäsenille. Minun tapani käsitellä tätä on auttaa tiimiäni näkemään iso kuva. Asiakaskeskeisyys yhtenä perusarvoistamme on loistava työkalu kokonaiskuvan maalaamiseen ja suunnan asettamiseen. Olemme olemassa asiakkaitamme varten ja heidän menestyksensä on meidän menestyksemme. Jos siis pyrimme siihen, mikä on parasta asiakkaalle, olemme menossa oikeaan suuntaan."

5. Miten päädyit esihenkilörooliin?

"Ollakseni rehellinen, minulle ennemminkin avautui polku sen sijaan, että olisin valinnut esihenkilöroolin. Olen aina halunnut tehdä parhaani työntekijänä ja sain mahdollisuuden kasvaa esihenkilöksi. Yksi Konica Minoltan hienoimmista ominaisuuksista on, että tarjoamme tällaisia mahdollisuuksia työntekijöillemme. Olen hyvin kiitollinen tästä mahdollisuudesta.”

”Olen aina nauttinut erilaisten ihmisten kanssa työskentelystä. Olen ylpeä siitä, että mietin, mitä voin tehdä ja miten voin auttaa tiimini jäseniä kasvamaan, näyttämään ja käyttämään persoonallisuuttaan ja vahvuuksiaan työssä. Ihmiset ovat ehdottomasti paras osa esihenkilönä olemista. Olen niin iloinen nähdessäni heidän kehittyvän, ottavan vastuuta ja haluavan saavuttaa suuria asioita yksin ja yhdessä."

6. Millainen johtamistyyli sinulla on?

"Periaatteessa minulla on kaksi perussääntöä, joita noudatan. Ne eivät ole rakettitiedettä, mutta ne pitävät minut kuulolla siitä, mikä on tärkeää. Ensimmäinen sääntö on: Luota. Kuulemme usein, että sinun pitäisi ansaita luottamus. Minä en näe asiaa näin. Uskon, että kun olet osa tiimiä tai työpaikkaa – kun sinut on palkattu työhön – sinuun pitäisi luottaa ensimmäisestä päivästä lähtien.
Toinen sääntö on: Älä oleta, että olet tiimisi älykkäin henkilö, vaikka olisit tiimin johtaja. Uskon, että tämä kulkee käsi kädessä luottamusta koskevan osan kanssa. Minun on voitava luottaa ihmisiin ja siihen asiantuntemukseen ja tietoon, joka tiimillä ja sen jäsenillä on, jotta voin tarvittaessa kysyä heiltä neuvoja. Mielestäni älykäs johtaja hyödyntää tiimin laajaa asiantuntemusta, tietoa ja ideoita. Joten ole nöyrä. Kuuntele. Esitä kysymyksiä. Opi."

"Haluan tehdä kaikkeni tiimini ja yrityksemme puolesta, mutta samalla en ota itseäni liian vakavasti. Toivon, että muutkin näkevät minut niin."
 

7. Millaista on olla esihenkilönä Konica Minoltalla?

"Konica Minoltalla on niin paljon taitavia ihmisiä. Opin lähes päivittäin jotain uutta tiimiltäni ja kollegoiltani, ja nautin siitä. Asiakaskeskeisyydellä ja "can do" -asenteella on suuri merkitys yrityksen menestykseen. Mielestäni menestys syntyy tekemällä yhteistyötä muiden kanssa, jotta kaikkien osaaminen saadaan peliin mukaan. Pidän myös siitä, miten Konica Minolta keskittyy ihmisten kehittämiseen. Kutsun sitä ihmisoikeudeksi, että sinulle annetaan mahdollisuus parantaa taitojasi. Se, että minulla on osaavia ihmisiä, jotka kehittävät itseään ja pysyvät ajan tasalla uusimmista tiedoista ja suuntauksista, tekee työstäni esihenkilönä todella helppoa."

8. Markuksen kolme johtamisen neuvoa:

  1. Oletusarvona luottamus: Luota työntekijöihisi, että he yrittävät parhaansa ja että heillä on työnsä tekemiseen tarvittavat tiedot ja kokemukset.
  2. Kunnioita muita: Kunnioita ympärilläsi olevia ihmisiä, heidän persoonallisuuttaan ja taitojaan. Hymyile ja ole ystävällinen. Ja kommunikoi väärinkäsitysten välttämiseksi.
  3. Pyydä apua ja kuuntele: Et tiedä etkä voi tehdä kaikkea itse. Ota yhteyttä kollegoihisi ja ole valmis kokeilemaan heidän neuvojaan, vaikka ne olisivatkin erilaisia kuin omat ajatuksesi.

Kiinnostaako ura Konica Minoltalla?

Osana kansainvälistä Konica Minolta -konsernia työskentelemme keskellä uusimpia teknologioita ja innovaatioita. 

Tutustu meihin lisää:

  • Lue, millaista meillä on työskennellä
  • Tutustu avoimiin työpaikkoihin
  • Lähetä meille avoin työhakemus. 

Lue lisää meistä työnantajana