Oulun kaupunki

Oulun kaupunki

Oulun kaupunki

Tavoitteena tietoturvallinen tulostus ja kustannussäästöt

Vuonna 1605 perustettu Oulu sijaitsee Perämeren rannikolla, Oulujoen suistossa. Oulun kaupunkiseutu on kehittynyt ikivanhasta kauppapaikasta monipuoliseksi ja kansainväliseksi osaamiskeskukseksi. Yli 200 000 asukkaan kaupunkiseutu on yhdistelmä tulevaisuuden osaamista ja tekemisen tahtoa tieteen, kulttuurin ja teknologian alueilla. Oulun kaupunkiseutu on alueensa sekä hallinnollinen että kaupallinen keskus, Suomen pohjoinen metropolialue ja Skandinavian pohjoisten alueiden suurin keskus.

quotation marks

Tavoitteena on vähentää tulostimien määrä noin puoleen nykyisestä

Päivi Kärki

ICT-palveluvastaava

Lähtötilanne


Oulun Tietotekniikka (OTT) on Oulun kaupungin liikelaitos, joka tuottaa laadukkaita tietoteknisiä palveluja Oulun kaupungin organisaatioille sekä niiden henkilöstölle. 


OTT aloitti vuonna 2015 uuden tulostuspolitiikan valmistelun Oulun kaupungille. Tavoitteena oli kustannusten säästäminen, tietoturvan ja käytettävyyden parantaminen sekä kaikkien tulostusympäristöön liittyvien toimintojen tehostaminen ja yhtenäistäminen.


Oulun kaupungin tulostusympäristössä oli alun perin noin 2400 oheistulostinta ja vajaat 1000 verkkotulostinta. Käyttäjiä tulostusympäristössä oli yli 30 000, vajaassa neljässäsadassa toimipisteessä.


Ratkaisu


Tulostuspolitiikassa kuvattiin menetelmät ja toiminnallisuudet tavoitteiden saavuttamiseksi. Esimerkiksi henkilökohtaisten tulostimien määrä tultaisiin minimoimaan ja tulostus keskittämään tehokkaille monitoimilaitteille tai verkkotulostimille. Laitteiden tulisi olla etähallittavia. Laitteet tultaisiin myös kytkemään turvatulostuspalveluun, jolla tulostustyöt saa vapautettua haluamaltaan järjestelmään liitetyltä laitteelta.


Tulostuspolitiikkaa lähdettiin jalkauttamaan vuoden 2016 aikana yhdessä Konica Minoltan kanssa. Konica Minolta toimittaa Oulun kaupungin tulostusympäristön kokonaispalvelun. Palveluun kuuluu yksiköiden tulostusympäristön optimointi.


Tulostusympäristön laitteet valitaan uusien käytäntöjen mukaisesti vastaamaan todellisia tulostustarpeita. Tulostusympäristön käyttäjille tarjotaan yhdenmukainen käyttökokemus ja tasavertainen tulostusmahdollisuus kaikilla verkkoon liitetyillä laitteilla. Samalla mahdollistetaan kustannusten kohdentaminen sekä tietoturvallinen tulostus- ja skannausympäristö.


Tulostusympäristön ylläpitoon sisältyy Konica Minoltan jatkuva (24/7) hallintapalvelu. Palvelimien sekä laitteiden vikasietoisuuteen on panostettu niin, että yksittäinen toimintahäiriö ei vaikuta koko palvelun toimintaan.


”Tavoitteena on vähentää tulostimien määrä noin puoleen nykyisestä. Samalla tulostamisen kokonaiskustannukset vähenisivät 10 - 30 prosenttia”, kertoo Oulun Tietotekniikkan ICT- palveluvastaava Päivi Kärki.


Kun tulostamista keskitetään ja laitemääriä vähennetään, saavutetaan suoria kustannussäästöjä. Henkilökohtaisten tulostinten määrä tullaan minimoimaan ja tulostus keskittämään tehokkaille monitoimilaitteille tai verkkotulostimille. Turvatulostus vähentää tarpeetonta tulostusta, yksinkertaistaa työnkulkua sekä lisää ympäristön vikasietoisuutta sekä tietoturvaa.


Haluatko kuulla lisää? Ota meihin yhteyttä!